Dolar 38,9344
Euro 44,2717
Altın 4.202,26
BİST 9.356,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sakarya 31°C
Az Bulutlu
Sakarya
31°C
Az Bulutlu
Paz 31°C
Pts 24°C
Sal 23°C
Çar 23°C




Açmabaşı sakinleri asırlık toplu iftar sofrasında buluştu

Açmabaşı sakinleri asırlık toplu iftar sofrasında buluştu
sayin market

sayin market

16 Mart 2025 10:04
50
A+
A-
Sakarya’nın Kocaali ilçesinde Açmabaşı Mahallesi sakinleri, 120 yıldan fazladır aynı iftar sofrasında oruçlarını açıyor.
İlçeye bağlı 260 haneli mahallede, imama her ailenin bir gün yemek getirmesiyle başlayan gelenek sürüyor. Geleneğin yaşatılması için mahalle meydanında kurulan sofrada toplu iftar veriliyor. Kadınların evlerinde yörelerine özgü imece usulü hazırladığı yemekler, daha sonra mahalle meydanında vatandaşlara dağıtılıyor.
Kocaali Belediye Başkanı Turan Yüzücü, AA muhabirine, mahallenin ramazanda birlik ve beraberlik duygularının coştuğu, kaynaşmanın doruğa çıktığı şekilde kutladığını söyledi.
Yüzücü, toplu iftarın güzel bir gelenek olduğunu belirten Yüzücü, “Bütün köylü aynı yerde, aynı sofrada oruçlarını açıyorlar. Belediye olarak bu geleneğin devam etmesi için üzerimize düşeni yapacağız.” diye konuştu.
Açmabaşı Mahalle Muhtarı Ali Şirin de geleneği nesilden nesile aktara aktara bugüne geldiklerini söyledi.
Geleneğin köye göreve gelen bekar imamlara yemek verilmesiyle başladığını anlatan Şirin, “Gelenekten haberdar olanlar köye geliyorlar. Burada yemeğimizi yiyoruz, sohbet ediyoruz güzel oluyor.” şeklinde konuştu.
Mahalle sakini ev hanımı Emine Uzun da “İnşallah bizim çocuklarımız da devam ettirir. Devam etmesini istiyorum.” dedi.
İftara gelen Şerif Sarı, Açmabaşı’nın gelenek ve organizasyonlarıyla bilinen bir köy olduğunu belirterek, “Atalarımızın hoca yemeği olarak başlattıkları bu geleneğin her ramazanda sürmesi çok anlamlı. Bugünkü dünya şartlarında, insanların geleneklerinden kopuk bir hayata zorlanması şartlarında çok değerli bir etkinlik.” ifadelerini kullandı.
sayin market>

sayin market
Taraklı Medya Editörü
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.