Türk Eczacılar Birliği 20.Bölge Sakarya Eczacı Odası Başkanı Orhan Yontar, ilaç temininde yaşanan sorunlara dikkat çekerek mevcut ilaç fiyat kararnamesinin güncellenmesi gerektiğini vurguladı. Yontar, Türkiye’de ilaç üretiminde ve dağıtımında büyük firmaların zarar etmesi nedeniyle piyasadan çekilmeye başladığını belirtti.
“İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ GÜNÜMÜZ ŞARTLARINA UYGUN DEĞİL”Başkan Yontar, 15 yıl önce belirlenen ilaç fiyat kararnamesinin mevcut ekonomik koşullara uygun olmadığını ifade ederek, “İlacın üretiminde, dağıtımında ve halka sunumunda belirli bir barem ve kârlılık oranı vardır. Ancak 15 yıl önce ortaya konulan bu sistem, bugünün şartlarında yetersiz kalmaktadır. Ya tamamen kaldırılmalı ya da belirli bir oranda artırılmalıdır” dedi.
KUR FARKI, İLAÇ TEDARİKİNDE SORUN YARATIYORYontar, ilaç sanayisine uygulanan döviz kurunun piyasadaki gerçek kurdan çok düşük olması nedeniyle büyük ilaç firmalarının üretimi durdurduğunu ve Türkiye pazarından çekildiğini belirtti. “Şu anda euro kuru 38 TL seviyelerinde olmasına rağmen, ilaç üretiminde kullanılan euro kuru 21 TL olarak belirlenmiştir. Bu büyük bir fark oluşturuyor ve firmalar üretimden vazgeçiyor” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE’DE AKILLI İLAÇLARIN SADECE %9’U BULUNABİLİYORAvrupa İlaç Ajansı’nın ürettiği akıllı ilaçların Türkiye’de sadece %9 oranında temin edilebildiğini söyleyen Yontar, “Geriye kalan %91’lik kısmı ülkemize gelmiyor. Bunun en büyük nedeni ise ilaç fiyat kararnamesinin getirdiği düşük kârlılık oranlarıdır” dedi. Bu durumun özellikle tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar ve dikkat eksikliği tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar gibi kritik ilaçların teminini zorlaştırdığına dikkat çekti.
ECZACILAR VE TÜRK ECZACILAR BİRLİĞİ ÇÖZÜM ÜRETMEYE ÇALIŞIYORTürk Eczacılar Birliği’nin İthal İlaç Birimi aracılığıyla yurt dışından ilaç getirdiğini belirten Yontar, “Bu birim, Türkiye genelinde milyonlarca kişiye hizmet vermektedir. Ancak ilaç bulunurluğunu artırmak için devletin de üzerine düşeni yapması gerekiyor” diye konuştu.
Son olarak, Türkiye genelinde 30 bini aşkın eczanenin vatandaşlara hizmet verdiğini belirten Yontar, “Eczanelerimiz halkımıza kesintisiz hizmet sunmaya devam ediyor. Ancak ilaç sıkıntısının daha fazla büyümemesi için yetkililerin acilen harekete geçmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.