Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İşetişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, yaklaşık iki hafta önce Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Anadolu Üniversitesi rektörlüğüne atandı.
Rektör Adıgüzel kendisine yapılan hayırlı olsun ziyaretleriyle ilgili sosyal medya hesaplarında paylaşımlar yaparken, bu sürede odasında yaşanan değişiklik ulusal medyada haber oldu.
Adıgüzel’in makamındaki Atatürk ile Cumhurbaşkanı Erdoğan portrelerinin değiştirilmesi, “Atatürk portresi küçültüldü” şeklinde yorumlandı.
Olayın perde arkasından ise başka bir gerçek çıktı.
MÜZEDE SERGİLENMEYE BAŞLADIĞI İÇİN DEĞİŞTİRİLMİŞAtatürk’ü şahsen tanıyan ve onun portrelerini defalarca resmeden ünlü ressam İbrahim Çallı’nın torunu, çağdaş Türk resminin öncülerinden Yaşar Çallı imzalı Atatürk portresi uzun yıllardır Anadolu Üniversitesi rektörlük makamında bulunuyordu.
Anadolu Üniversitesinin sanata ve kültürel mirasa verdiği önemi simgeleyen özel portrenin, Eskişehir’in turistik merkezlerinden biri olan ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği Cumhuriyet Tarihi Müzesi’nde yerini aldı. Öncesinde Rektörlük ofisinde yer alan ve Sakıp Sabancı tarafından 1984 yılında Anadolu Üniversitesine armağan edilen tablo, Türk resim sanatında ’Çallı Kuşağı’ olarak bilinen ekolün izlerini yansıtan önemli bir eser olarak öne çıkıyor. Paha biçilemez bu özel tablo, Cumhuriyet Tarihi Müzesi’nde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ait koleksiyonun yer aldığı bölümde sergileniyor.
Resim Bölüm Başkanı Prof. Coşkun: “Çallı geleneğinin sanatsal ve tarihi mirası kentimizle buluşuyor
Ülkemiz resim sanatının en önemli temsilcilerinden İbrahim Çallı geleneğinin sanatsal ve tarihi mirasını yaşatan torunu Yaşar Çallı imzalı Atatürk portresinin kentimizle buluşmasının önemine değinen Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölüm Başkanı, Anadolu Üniversitesi Çağdaş Sanatlar Müzesi Müdürü ve Anadolu Üniversitesi ATAP bünyesinde Teknopark’ta faaliyet gösteren Umay Müze Tasarım ve Teknolojileri’nin kurucusu Prof. Rıdvan Coşkun, konuya ilişkin şunları söyledi: “Ülkemizin tarihi mirasını temsil eden ve kamusal değeri bulunan sanat eserlerimizin kapalı alanlardan ve arşivlerden çıkarılarak halkımız ve gençlerimizle buluşturulması, tarih bilinci, kültürel aktarım ve sanat eğitimi açısından büyük bir önem taşımaktadır. Anadolu Üniversitesi olarak, sergilediğimiz yenilikçi müzecilik anlayışı doğrultusunda sanatı daha geniş kitlelerle buluşturmak ve erişilebilir kılmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. İbrahim Çallı’nın torunu Yaşar Çallı imzalı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün portresi, Çallı kuşağının sanatsal mirasını temsil eden, tarihi değeri yüksek ve genç sanatçılar için ilham verici boyutlarıyla öne çıkan kıymetli bir eserdir. Gençlerimize ve genç sanatçılarımıza ilham kaynağı olacak bu eserin Cumhuriyet Tarihi Müzemizde sergilenmesi, sanatın ve kültürel tarihi mirasımızın toplumla buluşmasını destekleyen bir yaklaşımı ortaya koymaktadır. Bu yaklaşım, kentimizde kültürel mirasımızın kapalı alanlardan, az kişinin görüp erişebildiği ortamlardan çıkıp daha geniş kitlelere ücretsiz olarak ulaşmasını sağlamak açısından önemli bir örnek teşkil etmektedir.”
Cumhuriyet Tarihi Müzesi ziyaretçilerini bekliyor
Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşamı ile Cumhuriyet tarihine ışık tutan ve ücretsiz olarak ziyaret edilebilen müze, değerli tabloyu yakından görmek ve yakın tarihe dair bilgi, belge ve görselleri incelemek isteyen ziyaretçilerini bekliyor.