Dolar 32,4962
Euro 34,6396
Altın 2.478,94
BİST 9.628,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sakarya 29°C
Az Bulutlu
Sakarya
29°C
Az Bulutlu
Çar 25°C
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 19°C

Taraklı Kültür Evi:

17 Ekim 2021 22:24
726
A+
A-
ALİ EFENDİ ÖZÇINAR VE TARAKLI HALKINI SAYGI, MİNNET VE ŞÜKRANLA ANIYORUM
Taraklı Kültür Evi:
Taraklı Kültür Evi, Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Envanteri 54-02-1/13 numaralı kayda göre; 1907 yılında “OKUL” olarak yapılmıştır. Yaptıran ise Taraklı Eşrafından Yerel Yönetici Ali Efendi Özçınar önderliğinde “Taraklı Halkı”dır.
Özçınar’ın okul yapımına karşı çıkanlara karşı söylediği “Buraya bu okul yapılacak” sözü meşhurdur.
“Yine Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden elde edilen bilgiye göre, 1923 yılında okulun tapusu verilmiştir.”
“Cumhuriyet kurulduktan sonra eğitim öğretime devam eden okulun, 1924 yılından itibaren tutulan kayıtları Kültür Evinde sergilenmektedir.”
“Kültür Evi, okul olarak görevini 1984 yılında tamamladıktan sonra 1989 yılına kadar Belediye Binası olarak hizmet vermiştir. 1989- 1997 yılları arasında Kaymakamlık Binası olarak hizmet veren binamız 2001 yılında restore edilip “Kültür Evi” olarak hizmet vermeye başlamıştır.”
“2014 yılında “Kültür Evi Güzelleştirme ve Zenginleştirme Projesi” çerçevesinde binanın ahşap kısımlarıyla ilgili olarak sağlamlaştırma çalışmaları ve koruyucu çalışmalar yapılmıştır.”
“Ayrıca, Kaymakamlığımızca hayırsever vatandaşlarımızdan temin edilen, tarihi dokuya uygun halılar ile zemin kaplanmıştır.”
“Sergilenen ürünlere, ürünlerin nitelikleri ve fonksiyonları ile ilgili olarak açıklayıcı bilgiler eklenmiştir. Duvarlar, Taraklı’nın doğal güzelliklerini ve tarihini yansıtan tablolar ile süslenmiştir. Kültür Evi ile ilgili olarak kitabe hazırlanmış ve giriş kapısına asılmıştır. Özel olarak imal ettirilen vitrinlerde, Taraklı kültürünü özümsemiş yazarlar tarafından kaleme alınan ve Taraklı kültürünü yansıtan eserler sergilenmiştir. Ayrıca, Taraklı ile ilgili olarak Ulusal basında yer alan haberler ve akademik yazılardan örneklere yer verilmiştir.”
“Kültür Evi olarak anılması ise Taraklı’nın tarihini, kültürünü gelecek nesillere aktarmasında oynadığı rol ile ilintilidir. Ayrıca bu bina Taraklı’da birlik ve beraberliğin de timsalidir. Zira yapımına “halkımız” vesile olmuştur.”
Ali Efendi Özçınar:
Ali Efendi Özçınar Taraklı Hacımurat Mahallesi nüfusuna kayıtlı olup doğum tarihi O1.07.1862, ölüm tarihi 22.08.1936’dır. Oğlu Mustafa Fikri Özçınar. Oğlunun çocukları Mehmet Sakıp, Sakibe ve Mustafa İhsan.
26-27 yaşlarında vefat eden oğlu Mustafa Fikri’nin o sırada hamile olan eşi erkek çocuk dünyaya getirdiğinde Ali Efendi “Allah bana Mustafa’yı ihsan etti” diyerek torununun ismini Mustafa İhsan koymuş.
Mustafa İhsan Özçınar’ın 1950 doğumlu oğlu Ali Özçınar ve 1953 doğumlu oğlu Sedat Özçınar benim çocukluk ve gençlik arkadaşlarım.
Ali Özçınar İran- Tebriz Ticaret Ateşe görevinden emekli olduktan sonra yaşamına Ankara’da devam etmekte; Sedat Özçınar ise uzun yıllar toptan pazarlama ticareti yapıp emekli olduktan sonra yaşamına İstanbul’da devam etmektedir.
Her iki arkadaşım da sıla-i rahim yaparak zaman zaman Taraklı’daki evlerine gelip tatillerini geçiriyorlar.
Taraklı’ya tatile gelen arkadaşım Sedat Özçınar’la beraber ilkokul tahsilimizi yaptığımız okulumuzu gezerek, Ali Özçınar ile de yürüyüş yaparak anılarımızı tazeledik ve hasret giderdik.
Bu vesileyle şehrimize okul yapılmasına öncülük eden, günümüzde Kültür Evi olarak kullanılan bu binayı kazandıran Ali Efendi Özçınar ve okulu yaptıran Taraklı Halkını saygı, minnet ve şükranla anıyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.