Dolar 39,0028
Euro 44,4121
Altın 4.192,51
BİST 9.356,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sakarya 29°C
Az Bulutlu
Sakarya
29°C
Az Bulutlu
Pts 24°C
Sal 23°C
Çar 24°C
Per 24°C




“Türkiye’de hiçbir yerde olmasa orada olur” dedi, konuyu Sakarya’ya getirdi! Ahmet Ercan’dan deprem açıklaması!

“Türkiye’de hiçbir yerde olmasa orada olur” dedi, konuyu Sakarya’ya getirdi! Ahmet Ercan’dan deprem açıklaması!
sayin market

sayin market

28 Ocak 2025 17:00
80
A+
A-
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, dün saat 13.43’te merkez üssü Bursa’nın Nilüfer ilçesi olan 4 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildiği paylaşıldı. Sarsıntının 9,74 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.
Marmara Bölgesi’ndeki deprem riski hakkında MYNET’e konuşan Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, İçerik Editörü Çiğdem Sevinç’in sorularını yanıtladı.
Ercan, Bursa’da dün meydana gelen sarsıntının detaylarına dair konuştu. Ercan, Marmara Bölgesi’nde bulunan üç kola değinerek “Kuzey Anadolu kırığı Marmara’ya gelirken üç kola ayrılıyor. Bunlardan biri Kuzey Kolu, ve depremlerin yüzde 78’i burada oluyor. Akyazı’dan ayrılan Orta Kol’da depremlerin sadece yüzde 9’u oluyor. Geri kalan depremlerin yüzde 13’ü de diğer kolda meydana geliyor. Bunlardan en çekincelisi Kuzey Marmara Kolu’dur. En az çekincelisi Orta Marmara, orta çekincelisi ise Güney Marmara yani Bursa koludur. Yalnız Bursa’da kırıkların boylarının uçuk olması nedeniyle o bölgede büyük bir deprem beklentisi içerisinde değiliz. 6 – 6.5 – 7’ye varır ama çok beklediğimiz bir şey değil.” dedi.
“BUNLAR DEPREM DEĞİL DEPREMCİK”Depremciklerin nedenini ve etkilediği olayları anlatan Ercan, “4’ten daha küçük sarsıntıların deprem şeklinde uyarı yapılmaması gerekiyor. Çünkü biz 4’ten küçük sarsıntıları deprem değil depremcik olarak adlandırırız. 3 büyüklüğünde 3.5 büyüklüğündeki sarsıntıları ‘deprem oldu’ şeklinde yansıtmak halkın huzurunu bozar. Depremcikler fay hattı tetiklemez. Bunlar o bölgedeki yerel gerginlik boşalmalarıdır. Ancak bu küçük depremler büyük depremlerin olmasını engellemez. 7 büyüklüğündeki depremin engellenebilmesi için 3200 tane 5 büyüklüğünde deprem olması lazım. 3 büyüklüğünde de 30 bin tane sarsıntı gerekiyor. Yani depremcikler büyük depremlerin olmasını engellemez.” şeklinde konuştu.
2045’İ İŞARET ETTİErcan, büyük Marmara depremi hakkında varsayımlarını da tek tek anlattı. Ercan, “Marmara bir kere gergin değil. İstese de büyük deprem yapamaz. Marmara 1999 yılında 7.6 depremle gerginliğini boşalttı. Yeni bir deprem yapabilmesi için en az 100 yıl lazım. Benim geliştirdiğim algoritmaya baktığım zaman depremin 2045’ten önce olmayacağı görülüyor. Kaldı ki bunu söyleyen tek insan olarak, yaklaşık 26 yıldır beklenen deprem olmadı ve olmayacakta. Benim deprem beklentim 2045 hatta daha da gecikme olasılığı var. 2075 hatta 2150 yılına kadar gecikebilir. Dolayısıyla Marmara’da hemen deprem bekleniyor demenin bilimsel hiçbir açıklaması yoktur.” dedi.
“İSTANBUL’U BİRAZ RAHATLATMAK LAZIM”Ercan, İstanbul’un insan yoğunluğunun çok arttığına değinerek “Türkiye güzel şeyler yaptı. 2007’de deprem yönetmeliğini çıkardı, daha sonra 2017’de deprem yönetmeliğini geliştirdi. Kentsel dönüşüm gayet güzel tarif edildi ancak kentsel dönüşümün yapılamayacağı ortaya çıktı. Yalnızca İstanbul için 25 milyar dolar gerekli. Şu an yapılanlar yapısal dönüşüm. Kentsel dönüşümde yeşil alan olur, az katlı bina olur. İstanbul’u biraz rahatlatmak ve nüfus yoğunluğunu düşürmek lazım.” şeklinde konuştu.
ÖZELLİKLE BURALARA DİKKAT!Türkiye’nin en riskli bölgesine dikkat çeken Ercan, “Türkiye’de hiçbir yerde deprem olmasa Bingöl’de olur. Bingöl Türkiye’nin en çekinceli kesimidir. Bunun yanı sıra Adapazarı, Sakarya çukuru depremlerin yoğun olduğu kesimlerdir. Adapazarı’nda yaşanacak bir deprem, ilin neresinde yaşandığına bağlı olarak İstanbul’da büyük bir yıkıntı yapmaz ama ciddi ölçekte sarsar.” sözleriyle deprem beklentilerini anlattı.
Kaynak: Mynet/Çiğdem Sevinç
sayin market>

sayin market
Taraklı Medya Editörü
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.