Dolar 32,2666
Euro 34,7455
Altın 2.406,29
BİST 10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sakarya 18°C
Az Bulutlu
Sakarya
18°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 18°C
Pts 19°C




26 yıllık beyin görüntüleme verileri yapay zekayla modellendi

26 yıllık beyin görüntüleme verileri yapay zekayla modellendi




24 Şubat 2024 18:03
55
A+
A-
Üsküdar Üniversitesi’nde, 1998’den bu yana toplanan nörogörüntüleme verileri yapay zekayla sınıflandırıldı.
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, veriler, üniversitesinin uygulama ve araştırma merkezlerinde analiz edilerek BraiNP/NP Model oluşturuldu.
Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türker Tekin Ergüzel, üniversitenin Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın danışmanlığında geliştirilen BraiNP/NP Model hakkında bilgi verdi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Ergüzel, verilerin NPİstanbul Hastanesi’nde toplandığını belirterek, “NP Model, tüm süreçlerinde yapay zeka algoritmaları kullanılan, farklı psikiyatrik hastalıkların ön tanı sınıflandırmasına veya tedavi sonucu öngörüsüne ilişkin geliştirilen yüksek öngörü becerisine sahip bir modelidir.” ifadesini kullandı.
Ergüzel, modelin bilimsel yayınla sınırlı kalmayıp sağlık sistemine kazandırmanın önemine işaret ederek, modelle hastalıkların erken ön tanı ve tedavisinde etkin kullanılmasının amaçlandığını kaydetti.
Son 3 yıl içinde, klasik yapay zeka algoritmalarının hastalıkları sınıflandırma konusunda kayda değer bir gelişme yaşandığını ifade eden Ergüzel, bu gelişmelerin temelinde, toplanan verinin artan çözünürlüğü, hastalara ait veri setlerinin çeşitlenmesi ve özellikle derin öğrenme algoritmalarının yaygın olarak kullanılmasının yer aldığını belirtti.
Ergüzel, yaygın görülen psikiyatrik hastalıkların sınıflandırılmasında ön tanı kapasitesiyle geliştirilen modelin üniversitedeki sinir bilim uzmanları ve yazılım mühendisleri ile birlikte tasarlandığı bilgisini paylaşarak, “Modelin uluslararası patent başvurusu yapılmıştır. Patent tescili, uygulamanın potansiyelinin ve özgün, yenilikçi becerisinin tescili olmakla birlikte NPİstanbul Hastanesi hekimlerinin kullanımına açılmıştır.” açıklamasında bulundu.
Kısa ve uzun vadede hasta, hekim ve sağlık sistemi için sağlanacak 7 temel katkı olduğunu belirten Ergüzel, bu katkıları, “Erken müdahale, komplikasyonların önlenmesi, azaltılmış acı, kişiselleştirilmiş tedavi planları, kaynak tahsisi, eğitim ve destek, iyileştirilmiş prognoz.” şeklinde sıraladı.​​​​​​​​​​​​​​

Taraklı Medya Editörü
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.