Dolar 32,1860
Euro 34,9695
Altın 2.502,15
BİST 10.895,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sakarya 24°C
Hafif Yağmurlu
Sakarya
24°C
Hafif Yağmurlu
Per 22°C
Cum 23°C
Cts 23°C
Paz 21°C




Akyazılılar serviks kanseri hakkında bilinçlendirildi

Akyazılılar serviks kanseri hakkında bilinçlendirildi




18 Ocak 2024 18:03
70
A+
A-
Akyazı İlçe Sağlık Müdürü Dr. Şeyda Tok’unda katıldığı bilgilendirme toplantılarında “Serviks kanserini önlemek için, bilgilenin, bilgilendirin, doğru bilgiye ulaşın. Bilinçli toplum sağlıklı gelecektir” dedi.
Dr. Şeyda Tok, serviks kanseri hakkında aşağıdaki bilgileri verdi;
Serviks Kanseri (rahim ağzı kanseri), serviks olarak adlandırılan, rahmin alt kısmının kanseri olup bu bölgenin yüzeyini oluşturan hücre tabakasının anormal hücrelere dönüşmesiyle ortaya çıkabilir.
Serviks Kanseri Neden Önemli?
Serviks kanseri, dünyada kadınlarda meme kanseri, kalın bağırsak ve akciğer kanserlerinden sonra dördüncü sırada görülürken, ülkemizde onuncu sırada yer almaktadır. En son yayımlanan resmi verilere göre; ülkemizde Serviks kanserinin görülme sıklığı yüz binde 4,2’dir. Bir yıl içerisinde yaklaşık 2.125 kadın serviks kanseri tanısı almıştır.
Serviks kanseri önlenebilen bir hastalıktır.
Serviks kanseri erken teşhis edildiğinde yüksek oranda tedavi edilebilir bir kanser türüdür.
Serviks kanseri HPV (Human Papilloma Virüsü) ile ilişkili olan en yaygın hastalıktır. Neredeyse tüm Serviks kanserleri HPV enfeksiyonu nedeniyle gelişmektedir. HPV ayrıca kadın ve erkeklerde cinsel organ, baş-boyun ve ağız boşluğu kanserlerine de neden olmaktadır. HPV’nin tespiti, erken dönemde serviksteki kanser öncülü değişikliklere işaret ederek kanser teşhisini kolaylaştırmaktadır.  Günümüzde serviks kanserini önlemeye veya erken tanıya yardımcı olmak üzere Ulusal Serviks Kanseri Tarama Programı kapsamında HPV testi kullanılmaktadır. HPV testi; Serviksteki hücresel değişikliklere neden olabilecek virüsün, serviks hücrelerinde tespiti esasına dayanan bir testtir.
Tarama Testleri Nerelerde Yapılabilir?
81 İlimizde Aile Sağlığı Merkezleri, İlçe Sağlık Müdürlükleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) söz konusu tarama hizmetleri ücretsiz olarak verilmektedir.
Ocak Ayı, Serviks Kanseri Farkındalık Ayı olarak belirlenmiş olup dünyanın birçok ülkesinde hastalığa dikkat çekmek üzere farkındalık etkinlikleri düzenlenmektedir. Ülkemizde de farkındalık etkinlikleri tüm illerimizde yapılmakta, tarama programlarımız tanıtılarak halkımızı bu konuda bilinçlendirmeye çalışılmaktadır.
Bu kapsamda Akyazı ilçemiz Kuzuluk Mahallesinde, Akyazı İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Akyazı Belediyesi iş birliğiyle program düzenlenmiştir. İlçe sağlık müdürü Uzm. Dr. Şeyda tok ve ekibi 30 yaş üstü kadınlara eğitim vererek HPV taraması yapmıştır.

Taraklı Medya Editörü
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.