Dolar 32,2387
Euro 35,0877
Altın 2.507,80
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sakarya 22°C
Az Bulutlu
Sakarya
22°C
Az Bulutlu
Pts 24°C
Sal 28°C
Çar 23°C
Per 22°C




Ev sahiplerine son dakika: Eviniz bu sebeple elden gidebilir

Ev sahiplerine son dakika: Eviniz bu sebeple elden gidebilir




8 Mayıs 2024 16:03
24
A+
A-
Türk Medeni Kanunu’nun sağladığı haklar, mal mülk sahibi anne babalara istedikleri gibi davranma özgürlüğü tanırken, mirasın paylaşımında eşitlik ilkesini de korur.
Ancak, anne ve babanın ölümüyle birlikte bu özel haklar sona erer ve miras davaları yeni bir boyut kazanır.
Evlatlar arasında miras kavgaları adliyelerde en çok görülen davalar içinde yer alsa da birçok kişi haklarını bilmediği için dava açmıyor. Oysaki yeni düzenlemeler kardeşler arasındaki miras kavgalarında eşit paylaşımın önünü açıyor. Üstelik mahkeme bu davalarda zaman aşımına bakmıyor.
Türk Medeni Kanunu, mal mülk sahibi anne babalara sahip olduklarını istedikleri gibi kullanma ve herhangi çocuklarına ya da başka birine verme hakkı tanıyor.
Her birey malını mülkünü istediği gibi kullanma hakkına sahip oluyor. Ancak ebeveynlerin vefatı ile birlikte bu kişiye özel haklar ortadan kalkıyor. Eşit olmayarak paylaştırılan tapular, dava konusu olduğu hallerde mal bölüşü sil baştan yapılıyor.
Yaşlılığın ilerleyen dönemlerde anne ve babalar kendilerini bakar umudu ile en yakın gördükleri çocukları ile anlaşabiliyor. Anne baba ve çocuklar arasında özel anlaşmalar yapılabiliyor.
Ebeveynler gönüllü olarak ya da baskı ile evlerini ya da yazlıklarını bu çocuklarının üzerine bir bedel almadan hibe edebiliyor. Bu çocuklar büyükleri öldükten sonra da bu mülkleri istedikleri gibi kiraya vererek gelir elde edebiliyor, kullanmaya devam ediyor. Diğer kardeşlerin itiraz etmemeleri durumunda bu durum yıllarca sürebiliyor.
Birçok haksızlığa uğrayan evlat tapu devrinin anne ve babalarının ölümün öncesinde yapılması yüzünden bu tapular üzerinde hakları olduğunu bilmiyor ve bu nedenle de geri almaya çalışmıyor. Oysa ki Miras Kanunu’na göre bu tapular da paylaşılacaklar listesinde bulunuyor.
BU OLURSA DURUM DEĞİŞİR…Türk Medeni Kanunu’na göre her ne kadar anne ve babaların kendilerine ait olan mal mülkün tapusunu, istedikleri evlatlarına verme hakkı olsa da ölümleri ile birlikte bu durum farklılaşıyor.
İster kendi istekleri ile devretsinler ister kardeşinizin zoru ile devretsinler üzerinden kaç yıl geçerse geçsin, fark etmeksizin dava açarak kardeşinizin üzerindeki mallardan hakkınızı alabilirsiniz.
Yalnız malları üzerine alan kardeş anne ve babasının mallarını kaybetmemek için ölümleri ile birlikte satarak paraya çevirirse, durum değişiyor. Böyle durumda mahkeme bu paraları mirastan saymıyor ve bölüştürmüyor.
Mirasın eşit dağılmadığı, tapuların anne ve babanın ölümlerden önce bir kardeşin üzerine geçirildiği durumlarda ise her kardeşin ayrı ayrı dava açması da gerekmiyor. Bir kardeşin açtığı daha ile diğer kardeşler de haklarını geri alabiliyor.

Taraklı Medya Editörü
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.