Dolar 32,1977
Euro 35,0623
Altın 2.505,47
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sakarya 23°C
Az Bulutlu
Sakarya
23°C
Az Bulutlu
Pts 24°C
Sal 28°C
Çar 24°C
Per 23°C




Görüşünüzü Araştırarak Demans Riskini Nasıl Belirleyebilirsiniz?

Görüşünüzü Araştırarak Demans Riskini Nasıl Belirleyebilirsiniz?




14 Nisan 2024 15:03
31
A+
A-
Göz Sağlığı ve Demans İlişkisi: Gözler Demansı 12 Yıl Önceden Haber VerebilirAraştırma başlangıcında katılımcılardan, hareketli noktalar içinde bir üçgenin oluşumunu gördüklerinde bir butona basmalarını gerektiren bir görsel duyarlılık testi yapmaları istendi. Demans geliştirecek kişiler, bu üçgeni ekranda demans geliştirmeyenlere göre çok daha yavaş fark etti.
Alzheimer hastalığı ile bağlantılı toksik amiloid plaklarının, hastalığın ilerlemesiyle birlikte öncelikle görme ile ilişkili beyin bölgelerini ve daha sonra hafıza ile ilişkili bölgeleri etkilemesi bu durumu açıklayabilir. Dolayısıyla, görme testleri, hafıza testlerinden önce eksiklikleri tespit edebilir.
Alzheimer hastalığında etkilenen diğer görsel işleme yönleri arasında, nesnelerin konturlarını görebilme (kontrast duyarlılığı) ve belirli renkler arasındaki farkı ayırt edebilme yeteneği (özellikle demansın erken dönemlerinde mavi-yeşil spektrumu görme yetisi) bulunmaktadır. Bu durumlar, kişilerin farkında olmadan günlük yaşamlarını etkileyebilir.
Ayrıca, Alzheimer hastalarında, dikkat dağıtıcı uyaranlara karşı “engelleyici kontrol” eksikliği gözlemlenmektedir. Bu kişiler, dikkat dağıtıcı uyaranları görmezden gelmekte zorlanır, bu da göz hareketlerinin kontrolünde sorunlar olarak kendini gösterebilir.
Loughborough Üniversitesi’nde yürütülen bir başka çalışmada, demansın sürücülük üzerindeki etkileri ve dikkat dağıtıcı uyaranlara karşı verilen tepkilerin trafik kazaları riskini artırıp artırmadığı araştırılmaktadır.
Yüz tanıma konusunda da demanslı kişilerin yeni insanların yüzlerini etkisiz bir şekilde işlediği gözlemlenmiştir. Sağlıklı bireyler genellikle gözlerden burna, oradan ağza doğru bir sıra izleyerek karşılarındaki kişinin yüzünü “kodlar”. Demanslı kişilerde ise bu sıralı göz hareketi gerçekleşmez, bu da karşıdaki kişinin yüzünün daha sonra tanınmasını zorlaştırabilir.
Göz hareketlerinin hafızayı iyileştirip iyileştiremeyeceği konusu üzerine yapılan çalışmalar karışık sonuçlar verse de, bazı araştırmalar göz hareketlerinin hafızayı güçlendirebileceğini bulmuştur. Örneğin, televizyon izlemek veya kitap okumak sırasında gözlerin sayfa veya ekran üzerinde hızla ileri geri hareket etmesi, daha iyi bir hafıza ve daha düşük demans riski ile ilişkilendirilmiştir.
Ancak, göz hareketlerinikullanarak hafıza sorunlarının tedavisi için yapılan çalışmalar henüz yaygın değildir ve göz hareketlerinin tanı aracı olarak kullanılması da sınırlıdır. Göz takip teknolojilerine erişim maliyetleri ve gereken eğitim, bu yöntemlerin laboratuvar dışında kullanımını zorlaştırmaktadır.

Taraklı Medya Editörü
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.