Dolar 32,2770
Euro 35,0305
Altın 2.475,32
BİST 10.512,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sakarya 24°C
Az Bulutlu
Sakarya
24°C
Az Bulutlu
Cts 23°C
Paz 22°C
Pts 25°C
Sal 26°C




Kirasını IBAN ile ödeyenler yandı: Hakkınızda bu karar çıkabilir

Kirasını IBAN ile ödeyenler yandı: Hakkınızda bu karar çıkabilir




6 Şubat 2024 18:03
95
A+
A-
Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların arttığı bir dönemde, IBAN üzerinden yapılan kira ödemeleri de mahkemelerin gündemine taşındı.
Yargıtay’ın bu konudaki kararı, ev sahipleri ve kiracılar arasındaki dengeleri etkileyebilir.
Ev sahibi, kirasını banka aracılığıyla ödeyen kiracının ödediği kira bedelinin eksik olduğunu iddia ederek tahliye talebinde bulundu. Avukat Cansen Erdoğan, IBAN ile yapılan ödemelerde bankanın kestiği havale ücretinin “eksik kira” olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceğini değerlendirdi.
Erdoğan şu şekilde belirtti:
“Son zamanlarda en sık karşılaşılan konulardan biri olan Kiracı-ev sahibi anlaşmazlıklarında, kira bedelinin ödenme şekli kadar, ne yazık ki ödemenin yapıldığı yöntem üzerinde de birçok tartışma yaşanmaktadır.
Bu tür anlaşmazlıkların çözümünde sadece Türk Borçlar Kanunu’ndan değil, aynı zamanda diğer birçok kanundan, mevzuattan ve düzenlemelerden yararlanılmaktadır.”
HAVALE İŞLEMLERİNDE UYGULANAN ÜCRETLER”Havale”, bankaların hizmet kapsamında sunduğu bir işlemdir. Bankacılık Mevzuatı’nda yer almasına rağmen, havale işlemleri aynı zamanda Borçlar Kanunu’nun 457-462. maddelerinde de düzenlenmiştir. Buna göre, “havale göndericisi”, belirli bir miktar parayı havale alıcısı olarak belirlediği kişiye (havale alıcısı) ödemesi için bankayı yetkilendirir.
Bir yargılama sonucunda mahkeme, yatırılan kira bedelindeki eksikliğin, banka işlemleri nedeniyle oluşan masraflardan kaynaklandığına ve bu nedenle ödenmemiş bir kira ücreti bulunmadığına karar verir. Dolayısıyla tahliye davasında ev sahibinin haksız olduğuna hükmeder. Ancak, ev sahibinin itirazı üzerine Yargıtay, mahkemenin kararını bozar.”
“Özetlemek gerekirse, kira borcu, “götürülecek borçlar” kapsamındadır ve kiracı, kira bedelini ev sahibine tam ve eksiksiz olarak ödemekle yükümlüdür. Banka tarafından yapılan kesintilerden sorumlu olan kiracı, bu kesintilerin ödenmemesi durumunda temerrüde düşer ve tahliye kararı alınabilir. Yargıtay ve Yargıtay Genel Kurulu’nun kararları yerindedir ve hakkaniyete uygun olarak kabul edilir.”

Taraklı Medya Editörü
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.