Dolar 32,2318
Euro 34,7692
Altın 2.459,60
BİST 10.335,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sakarya 15°C
Yağmurlu
Sakarya
15°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 17°C
Pts 18°C
Sal 20°C




Kocacık: Turizm ve kültür alanında başarılı çalışmalara imza attık

Kocacık: Turizm ve kültür alanında başarılı çalışmalara imza attık




22 Aralık 2023 00:05
44
A+
A-
TBMM Genel Kurulunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2024 yılı bütçelerinin görüşmelerine başlandı. 
TBMM Genel Kurulunda görüşülen Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2024 yılı bütçeleri üzerinde AK Parti milletvekilleri söz aldı.
AK Parti Sakarya Milletvekili Ertuğrul Kocacık, turizmde başarılı bir yılın geçtiğini söyledi.
Bu yılın Ocak- Ekim ayları döneminde 50 milyon turistin geldiğini ifade eden Kocacık, turizm gelirinin de yıl sonunda 55 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini dile getirdi.
Kocacık şunları söyledi; “Bu rakamlar elbette kendiliğinden olmuyor; doğru strateji ve eylemlerle mümkün oluyor. Kültür ve Turizm Bakanlığımız bünyesinde kurulan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansımız sayesinde, ülkemizin 200’den fazla ülkede tanıtımı gerçekleştirildi. Dünyada en yoğun, en etkili tanıtım yapan ülkeyiz. Bunun da sonuçlarını zaten turist sayısında ve gelirlerinde görüyoruz.Hükûmetlerimiz boyunca sadece turizm değil, kültür alanında da başarılı çalışmalara imza attık.
Kadim tarihi ve medeniyetlerin buluşma noktası olma özelliğiyle Türkiye’nin yer altı ve yer üstü tarihî değerleri oldukça fazladır. Bakanlığımız bir yandan yurt dışına kaçırılan tarihî eserleri etkin bir mücadeleyle ülkemize getirirken sadece bu yıl 3.059 eser geri getirilmiştir. Diğer yandan da millîleştirdiği ve on iki aya yaydığı kazı politikalarıyla pek çok yeni tarihî varlığı gün yüzüne çıkarmaktadır
Türkiye, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri’nde 30’a ulaşan kültürel değeriyle en çok unsur kaydettiren 2’nci ülke olmuştur. Eylül 2023 Riyad’da gerçekleştirilen 45’inci Dönem Dünya Miras Komitesi toplantısında Anadolu’nun Orta Çağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri ile Gordion’un Dünya Miras Listesi adaylık dosyaları değerlendirilmiş ve söz konusu alanların Dünya Miras Listesi’ne alınmasını karar verilmiştir. Böylece Dünya Mirası Listesi’ndeki varlık sayımız 21’e yükselmiştir.
  Ankara, CSO Ada ve uluslararası kültür ve sanat çevrelerinin büyük beğenisini kazanan İstanbul’daki Atatürk Kültür Merkezi. Bu 2 yapı da gerek teknolojisi gerekse de mimarisiyle dünyadaki ilk 10 bina arasında yer almaktadır. Yine Bakanlığımızın 2009 yılından bu yana inşa ettiği 200’ü aşkın kültürevi ve kültür merkezleri de kültür alanında modern ve işlevsel yaklaşımlarının bir diğer başarılı örneğidir.
Yeri gelmişken Kültür Yolu Festivalleri de ülkemizin marka değerini çok önemli katkılar yapmaktadır. Etkinlikler gerek vatandaşlarımızın gerekse yabancı ziyaretçilerimizin yoğun ilgisini çekmektedir. Tek festivalle başlayıp sadece dört yılın sonunda 11’e çıkılması, 2028 yılında ise bu sayının 35 olarak hedeflenmesi önemlidir.”
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; kültürün, bilgiye ulaşmanın olmazsa olmaz kurumları kütüphanelerdir. Ülkemizde kütüphanelerin sayısı her geçen gün artmaktadır. 2023 yılında Bakanlığımıza bağlı kütüphane sayısı 1.288’e ulaşmıştır. 2023 yılında vatandaşlarımızın talepleri, ihtiyaçları ve özel gereksinimleri doğrultusunda kütüphanecilik sistemimiz de geliştirilmekte ve çeşitlendirilmektedir. AVM, gar, havalimanı ve bebek kütüphaneleri bunlardan bazılarıdır. Türk kütüphaneciliği alanındagöğsümüzü kabartan son eser ise Rami Kütüphanesi olmuştur.
Müzelerimize gelince gururlanmak hakkımız. Artık müzelerimiz uluslararası standartlarda hizmet vermektedir. Geçtiğimiz yıl, 214 müze ve 144 ören yerine 30 binin üzerinde yeni eser kazandırılmış, toplam eser sayısı 3,3 milyonu aşmıştır.Dijital müzecilik alanında da önemli gelişmeler sağlanmaktadır. Bakanlığımız denetiminde faaliyet gösteren özel müze sayısı ise 391 olmuştur.” 

Taraklı Medya Editörü
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.