Dolar 32,1857
Euro 34,9793
Altın 2.507,04
BİST 10.895,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sakarya 27°C
Parçalı Bulutlu
Sakarya
27°C
Parçalı Bulutlu
Çar 23°C
Per 22°C
Cum 23°C
Cts 22°C




Merkez Bankası patronunun enflasyon beklentisi vatandaşın hoşuna gitmeyecek

Merkez Bankası patronunun enflasyon beklentisi vatandaşın hoşuna gitmeyecek




1 Mayıs 2024 09:03
28
A+
A-
 Bu durum, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ( TCMB) fiyat istikrarını sağlama hedefi doğrultusunda attığı adımların yeterince etkili olup olmadığına dair soruları da beraberinde getiriyor.
Merkez Bankası Başkanı’ndan Önemli Açıklamalar
Karahan, TCMB’nin 92. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Merkez Bankası’nın 2023 yılını, fiyat istikrarını sağlama amacı güderek geçirdiğini ve bu süreçte kararlı adımlar attığını ifade etti. Banka başkanı, ” Enflasyon beklentileri Eylül 2023’ten itibaren iyileşmeye devam etmesine rağmen, yıl sonu enflasyon beklentilerimiz hala raporlarımızdaki tahminlerin üzerinde bulunuyor,” dedi.
Ekonomik İyileşmede Rol Oynayan Faktörler
2023’ün ikinci yarısında dış finansman koşullarında gözlemlenen iyileşmeler, rezervlerdeki artış ve Türk Lirası varlıklara olan talebin güçlenmesi gibi faktörlerin Türk Lirası’nda gözlemlenen istikrarı desteklediği belirtiliyor. Karahan, bu gelişmelerin aynı zamanda para politikasının etkinliğini artırdığını söyledi.
Yıl Sonu Enflasyon Beklentileri ve Parasal Sıkılaşma
Parasal sıkılaşmanın desteğiyle yıl sonu enflasyon beklentilerinin hala yüksek olduğunu vurgulayan Karahan, piyasa mekanizmasının işlevselliğinin ve parasal aktarım mekanizmasının güçlenmesi gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, bankacılık sisteminin aracılık fonksiyonunun etkin bir şekilde sürdürülmesinin, dezenflasyon süreci için kritik olduğunu ekledi.
Kredi Büyümesi ve İç Talep
Mart ayından itibaren kredi büyümesinin yavaşladığını ve bu durumun iç talepteki artışı zayıflatabileceğini belirten Karahan, iç talepte dengelenme sağlanmasıyla birlikte sağlıklı bir dezenflasyon sürecine girileceğini öngörüyor.
Kredi büyümesi, iç talep ve enflasyon beklentileri gibi konular, TCMB’nin politika kararlarını şekillendirmede belirleyici olmaya devam edecek.

Taraklı Medya Editörü
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.