Dolar 32,2081
Euro 34,8604
Altın 2.444,95
BİST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sakarya 17°C
Hafif Yağmurlu
Sakarya
17°C
Hafif Yağmurlu
Pts 18°C
Sal 18°C
Çar 18°C
Per 20°C




Özel sektörde maaşlara zam yapılacak mı? İşte yeni tahminler!

Özel sektörde maaşlara zam yapılacak mı? İşte yeni tahminler!




9 Ocak 2024 12:03
64
A+
A-
Yılbaşıyla birlikte pek çok kesimin zam oranları belirlenirken, asgari ücretli, memur ve emekliye yapılan yüksek zamlar dikkat çekti. Ancak özel sektör çalışanlarının zam oranları henüz belli değil. Bu durum, özel sektör çalışanlarında zam beklentisini arttırıyor.
ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARI İÇİN ZAM ORANLARI BELLİ OLDU MU?Yeni yılda çalışanların maaşlarına yapılan zamlarla ilgili belirsizlik devam ederken, asgari ücretin yüzde 49.11, memur ve memur emeklisine yüzde 49.25 oranında zam yapıldığı açıklandı. Şimdi gözler özel sektörde; özellikle asgari ücretin üzerinde maaş alan çalışanların zam oranları merak ediliyor.
ÖZEL SEKTÖRDE ZAM BEKLENTİSİ ARTIYOR!Özel sektör çalışanları, kamu sektöründeki zamların ardından kendi maaşlarına yapılacak zamları beklemeye başladı. Asgari ücretle geçim mücadelesi verenler ile üst düzey yöneticiler arasındaki maaş farkının azaltılması hedefleniyor. Ancak bu hedef doğrultusunda özel sektörde ne kadar bir zam yapılabileceği henüz netlik kazanmadı.
“AÇIK KAPI BIRAKTIĞINI UNUTMAMAK GEREKİR”Milliyet’e konuşan Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, konuyla ilgili tüm detayları paylaştı. Yılmaz konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Bu konuda Çalışma Bakanımız Vedat Işıkhan’ın asgari ücret açıklamasında şu anda enflasyon verilerinin iyi gittiğini ama ihtiyaç hasıl olursa tekrardan olağanüstü olarak işçi ve işveren sendikalarını da bir araya getirerek 2024 yarıyılının ikinci dönemi için yeniden belirlenebileceği konusunda da açık kapı bıraktığını unutmamak gerekli.
“BELİRTİLEN ORANA DAHA YAKIN BİR ZAM VERİLEBİLİR”Kanunen asgari ücrete % 49,11 oranında zam yapıldı. Dolayısıyla asgari ücretin üzerinde maaş alanlarla alakalı kanunen bir sınırlama ve zorunluluk yoktur. Bu sebepten dolayı hakkaniyet açısından işverenlerimizin +49.11’lik bir zam yapması daha doğru olacak. Ya da belirtilen orana daha yakın bir zam verilebilir.
“BU ORANDA DİKKATE ALINARAK” Merkez Bankası’nın 2024 yıl sonu hedef enflasyonu %36 olarak belirlendi. Bu oran da dikkate alınarak gerçekleşen enflasyon ve hedef enflasyon doğrultusunda işverenlerin işçilerimize yapılacak olan zammı özellikle çalışanlarımızı dara düşürmeyecek şekilde belirlemesi daha doğru olacaktır.
“MESLEKLERE GÖRE ASGARİ ÜCRET BELİRLENMELİ”Asgari ücrete komşu olan ücretlerin de zam oranlarının yapılması konusunda sektörlere göre değerlendirmekte fayda var. Bunları hizmet sektörü, imalat sanayi sektörü ve tedarik dediğimiz alım satım sektörü üzerinden değerlendirmek gerekli. Zaten tedarik ve imalat sektöründe bulunan iş yerleri ücretlere gelen zam kıstaslarını yıl içerisindeki satılan konu olan ürünlerinin raf fiyatlarına ekleyerek kendilerini buradaki zamlardan korumuş oluyorlar ve bu sayede enflasyondan fazlaca etkilenmemiş durumdalar.
“BELİRTİLEN RAKAM BU KESİMLERİN CEPLERİNDE KALMIŞTIR”İşverenlerimize 2016 yılında 75 TL ile başlayan asgari ücret desteği önceki dönemde %25’lik artışla 500 TL oldu, 2024 Ocak ayı itibarıyla bu rakam 700 TL çıktı. 2022 yılının başından itibaren asgari geçim indirimi kaldırılarak gelir vergisi ve damga vergisi istisnası olarak uygulanan kısım ise parasal değer olarak vergi kısmı 2.550,30 TL + 151,82 = 2.702,12 toplam olarak sadece asgari ücretliden değil tüm ücretlerden hatta memurlarımız da dahil olmak üzere belirtilen rakam bu kesimlerin ceplerinde kalmıştır.
Çalışma barışını koruyacak, işverenleri destekleyecek başka hangi adımlar atılabilir?’ sorusuna gelince şu an uygulamada 20’nin üzerinde işçi ve işverene kıstası olmak üzere verilen sigorta teşvikleri mevcut, bazı teşviklerin süresi doldu. Bunların uzatılması hatta uygulanan sıkı para politikası dahilinde hem maliye hem sosyal güvenlik alanında inceleme süreçleri verginin tabana yayılması ile alakalı yeni düzenlemeler geleceğini biliyoruz. Bu konuda kayıt dışının kayıt altına alınması elzemdir. İşverenleri de ödeme güçlüğüne sokmayacak şekilde en azından süresi biten teşviklerin sürelerinin uzatılması dahilinde işvereni koruyacak destekler önem arz etmektedir.”

Taraklı Medya Editörü
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.