Dolar 32,2521
Euro 34,9234
Altın 2.434,92
BİST 10.213,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sakarya 19°C
Az Bulutlu
Sakarya
19°C
Az Bulutlu
Çar 18°C
Per 21°C
Cum 23°C
Cts 23°C




Patronlar yandı: Artık bunu yapanlar işten çıkartılamayacak

Patronlar yandı: Artık bunu yapanlar işten çıkartılamayacak




3 Mart 2024 17:03
52
A+
A-
Patronları eleştirme hakkı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararıyla güçlendirildi. Yapıcı eleştirilerin işten çıkarılma sebebi olmayacağını vurgulayan karar, çalışanların ifade özgürlüğünü destekliyor.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ( AİHM), hatta ifade özgürlüğü kapsamında temel bir hak olarak kabul ettiği bu uygulamayı, tarihli bir kararla destekledi.
Karar, bir Türk bilgisayar mühendisinin başvurusu sonucu alındı. İsmi açıklanmayan Türk mühendis, insan kaynakları departmanına gönderdiği, patron ile şirket yönetimine yönelik sert eleştiriler içeren bir e-postanın bir kopyasının müdür yardımcısına gönderilmesinin ardından şirketinden kovulduğunu belirterek Türkiye’de mahkemeye başvurdu. Ancak iç hukuk yolları, mühendisin aleyhine sonuçlandı. Türk mühendis de konuyu AİHM’e taşıdı.
TÜRK ŞİRKET YOK?Mühendis, e-postasında “Jeff Bezos, HK’ye karşı” (patronunun kısaltması) başlığını taşıyordu ve yöneticiyi, iyi bir yönetici örneği olarak verdiği Amazon’un kurucusuyla karşılaştırarak, şu yorumu yapmıştı: “Dünyanın en büyük 500 şirketinin yüzde 70’inin neden Amerikalı olduğu ve bir tane bile Türk şirketinin bulunmadığı” anlaşıldı.
Davacı mühendis, AİHM’e HK’nin yönetim uygulamalarının modern yönetim yaklaşımıyla uyumsuz olduğunu iddia ederek sert bir şekilde eleştirdiğini kabul etti. Ancak bunu “kendisine karşı aşağılayıcı veya kaba bir dil kullanmadan” yaptığını belirtti.
Davayı oy birliğiyle karara bağlayan AİHM, “Davacının alaycı bir dil kullandığı doğrudur. Ancak e-postanın konusu, gönderildiği bağlam ve alıcıları dikkate alındığında şirketi ilgilendiren bir tartışmayı teşvik ettiği de doğrudur.
Türk ulusal yargıçları, başvuranın eylemlerinin işyerindeki huzur ve uyumu bozduğuna karar vermek için ilgili tüm olguları ve faktörleri dikkate almamıştır. Üst yönetimin eleştirilmesi işten çıkarma veya disiplinsizlik sebebi olamaz” dedi.

Taraklı Medya Editörü
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.