Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sakarya 23°C
Az Bulutlu
Sakarya
23°C
Az Bulutlu
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 27°C
Çar 24°C




Sapanca Gölü için acil eylem çağrısı!

Sapanca Gölü için acil eylem çağrısı!




4 Nisan 2024 18:03
37
A+
A-
Kocaeli Çevre Mühendisleri Odası tarafından yapılan yazılı açıklamada, gelişen şehirleşme, sanayileşme ve artan turizm faaliyetleri ile birlikte Sapanca Gölü’nün zaten bir dizi riskle karşı karşıya olduğunu, yaşanan son olayla birlikte bu önemli su kaynağının daha da büyük bir tehlike altına girdiği ifade edildi. Açıklamada, İçme suyu kaynağı olarak da kullanılan gölün korunması ve sürdürülebilir bir havza yönetimi planı uygulanmasının zorunlu hale geldiği belirtildi.
SU KAYNAKLARIMIZIN KORUNMASI ŞARTÇevre Mühendisleri Odası, yayınladığı basın açıklamasında, su kaynaklarımızın korunması ve sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesinin sadece ulusal değil, global bir sorumluluk olduğunu vurguladı. Göl havzasını etkileyen yanlış arazi kullanımları, plansız kentleşme ve küresel ısınmanın su stresini artırdığı belirtildi. Oda, havza yönetimi konusunda ulusal ve yerel düzeyde kararlı adımlar atılması gerektiğini belirtti.
ETKİN HAVZA YÖNETİMİ PLANI ÇAĞRISIAçıklamada, Sapanca Gölü’nün sürdürülebilir bir şekilde korunması ve yönetilmesi için etkin bir havza yönetimi planının hayata geçirilmesi gerektiği üzerinde duruldu. Oda, bu planın havzanın doğal ortam özelliklerini korumaya yönelik olması gerektiğini ve yerel halkın katılımının önemini vurguladı.
TÜRKİYE’NİN SU STRESİ ARTIYORAçıklamanın son kısmında ise, Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün su kıtlığı raporuna göre Türkiye’nin su stresi seviyesinin 2040 yılında ciddi oranda artacağı öngörüldüğünü hatırlatan Çevre Mühendisleri, ülke olarak su kaynaklarımızı koruma ve akılcı kullanma konusunda acil adımlar atmamız gerektiğini vurguladı.
ÇALIŞMALAR HIZLANDIRILSINÇevre Mühendisleri Odası, Sapanca Gölü ve benzeri doğal kaynakların korunması adına gerekli tüm önlemlerin alınmasını, sürdürülebilir kalkınma ilkelerine uygun hareket edilmesini ve gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakılması için çalışmaların hızlandırılmasını talep ediyor.

Taraklı Medya Editörü
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.