Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sakarya 23°C
Az Bulutlu
Sakarya
23°C
Az Bulutlu
Pts 24°C
Sal 26°C
Çar 24°C
Per 23°C




Taraklı’da 5- 6 Mayıs Hıdrellez Şenliği

Taraklı’da 5- 6 Mayıs Hıdrellez Şenliği




6 Mayıs 2024 09:53
535
A+
A-
Sakarya’nın somut olmayan kültürel miraslarından biri de Hıdırellez şenlikleridir.
1990’lı yıllara kadar Hıdrellez şenlikleri Taraklı’da daha yoğun ve coşkuyla kutlanırdı.
Hıdrellez, bütün Türk dünyasında bilinen mevsimlik bayramlarımızdan biridir. Hızır günü olarak adlandırılan Hıdırellez günü, dünyada darda kalanlara yardım eden Hızır ile tüm denizlerin hâkimi olduğuna inanılan İlyas’ın dünyada buluştukları gün olarak kutlanıyor. Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk ağzında hıdrellez şeklini almıştır.
Halk arasında kullanılan takvime göre eskiden yıl ikiye ayrılmaktaydı. 6 Mayıs günü kış mevsiminin bitip 8 Kasım’a kadar sürecek sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına geliyordu.
Hıdrellez, baharın müjdecisi ve bolluk, bereket ile doğanın uyanışını simgeleyen, Türk ve İslam kültürlerinde önemli bir yere sahip olan bir gündür.
Öncelikle hıdrellez günü öncesinde Hızır’ın evlerimize uğrayacağı göz önüne alınarak evlerimizde temizlik yapılırdı. Hıdrellez günü giyilmek üzere genç kızlar, genç erkekler, komşu kadınlar gruplar halinde birer örnek yeni giysiler diktirirlerdi. Örneğin paylaştığım fotoğrafta benin ve arkadaşlarımın giydiği gömlekler aynı kumaş ve sarı renkliler.
Hıdrellez şenlikleri, 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan akşamda Taraklı Merkezde dilekler tutularak, dualar edilerek ve yollara ateş yakıp üstünden atlanarak başlardı. Dilekler tutulup gül ağacına asılıyor veya toprağına gömülüyordu, toprağına resim yapılıyordu, soğan yaprakları kesilip ip bağlanıyordu, tutulan dilekler suya bırakılıyordu…İnanışa göre ateşin üzerinden atlamanın nazardan ve hastalıktan koruduğuna inanılıyordu.
Çocukluğumda, gençliğimde hıdrellez şenlikleri Gölpazarı Yolu güzergahındaki Düz Türbe/Dokuzlar Türbesi’nde ve devamındaki Acısu Mevkiinde yapılırdı ve yediden yetmişe herkes katılım sağlardı.
Komşular kendi aralarında anlaşarak akşamdan hazırladıkları yemeklerle giderlerdi Hıdrellez şenliklerine. Dolma, Keşkek, tuzlu buğday, etli nohut, cevizli çörek, kaplama börek, yufka tatlısı, köpük helva gibi her ne ararsan olurdu götürülen yemeklerin arasında.
Yemekler yenilip çaylar içildikten sonra türbe ziyaretleri yapılırdı. Sonrasında salıncaklar kurulur, ip atlanır, top oynanır, şarkılar söylenirdi. Çocuklar mendil kapma ve yağ satarım bal satarım oyunlarını oynarlardı. Genç erkekler, genç kızlar yol boyu gezerlerdi. Bu şenlik sabahtan başlayıp ikindi namazı sonrasına kadar sürerdi.
Günümüzde Hıdrellez artık eskiden olduğu gibi birlik ve beraberlik içinde kutlanmıyor.
Söylerim baharın müjdecisi Hıdrellezin hepimize bolluk ve bereket getirmesi dileğiyle eski bir Hıdırellez Duası ile bitirmek istiyorum:
“Nesi varsa, bölüşecek biri olsun. Nesi yoksa, bulup getirecek biri olsun.”
Alaattin Yılmaz – 5 Mayıs 2024

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.