Dolar 32,2535
Euro 34,8380
Altın 2.433,03
BİST 10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sakarya 18°C
Az Bulutlu
Sakarya
18°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 17°C
Pts 17°C




Tarihi su değirmenin çarkları 5 asırdır dönüyor!

Tarihi su değirmenin çarkları 5 asırdır dönüyor!




26 Mart 2024 13:03
57
A+
A-
Sapanca’da atalarından kalma yaklaşık 5 asırlık tarihi su değirmenini çalıştırmayı sürdüren Fahrettin Yılmaz, geleneksel yöntemlerle buğday ve mısır gibi ürünleri öğütüp un haline getirerek, vatandaşların ihtiyacını karşılıyor.
Sapanca’nın Fevziye Mahallesi’nde bulunan yaklaşık 500 yıllık su değirmeni adeta tarihe tanıklık etmenin yanı sıra vatandaşların da ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor. Atalarından kalan yaklaşık 5 asırlık tarihi değirmenin çarklarını kurulan düzenle döndürmeyi sürdüren Fahrettin Yılmaz, buğday, arpa, mısır gibi tahıl ürünlerini öğüterek doğal un elde ediyor. Değirmen, Akçay Deresi’nden gelen ufak bir dere yatağından akan su ile asırlardır faaliyetine devam ediyor. Bölge halkının yanı sıra Türkiye’nin birçok yerinden tahıl getirilip öğütüldüğünü aktaran beşinci kuşak değirmenci Fahrettin Yılmaz, bir çuval tahılın una dönüşmesinin yaklaşık 2 saat sürdüğünü aktardı.
Değirmene gelen misafirler ise sıra beklerken piknikte yapıyorlar
5’inci kuşak değirmenci olan Fahrettin Yılmaz, Bu değirmen 500 yıllık, ben beşinci kuşağım. Dedemin babaları, amcalar hepsi sülale Batum’dan gelmişler bunu almışlar.
5 kardeş burayı Rumlardan almış ve değirmeni iki yüz senedir biz işletiyoruz.
Bu değirmenin Osmanlı tapusu da mevcuttur ve kapının üzerine astık. Sakarya bölgesindeki mısır buğday buraya geliyor ve bizlerde öğütüyoruz.
Sakarya, Eskişehir, İstanbul, İzmit, Bilecik gibi değişik illerden de buraya mısır unu öğütmeye geliyorlar.
Karadenizli olup da buraya gelmeyen yoktur. Babamdan sonra değirmenin ben 30 yıldır işletiyorum, dedemin babası, dedem babam ve ben 200 yıldır işletiyoruz.
Bu değirmen 500 yıl olup ve bu değirmenin Devlet Denetleme Kuruman arşivinde de bilgileri mevcuttur.Değirmene un öğütmeye gelenler sıra beklerken tarihi ağacın aldın piknik yapıyorlar. Burası hiç boş kalmıyor her zaman insanlar gelip un öğütüyor dedi.
Turhan Tıkan, mısırlarımı yerli mısır olarak Karasu Adatepe köyünde yerli ve milli olarak yetiştiriyorum ve mısırları öğütmek için tarihi su değirmenine getiriyorum. Su değirmeni bizim o tarafta da var ama elektrikli olduğu için mısırı yakıyor ve tadı olmuyor.
Ben bu 500 yıllık değirmene mısırımı her yıl getiriyorum ve öğütüyorum.
Yani tat olarak daha iyi ve yemesi daha hoş oluyor. Mısır ununu yakmıyor yani lezzetli olduğu için buraya getiriyoruz dedi.
Nail Erişken, buraya devamlı mısır unu yaptırmak için geliyoruz. Mısırları kendimiz yetiştiriyoruz. Aşağı yukarı yirmi beş otuz senedir devamlı gelirim buranın su değirmeni olması taşların daha yumuşak dönmesi, suyla beraber dönmesi unu gayet güzel yapıyor ve unu yakmıyor.Elektrikli değirmende un yanıyor ama burada su değirmeninde öyle bir yanık olmuyor diye konuştu.

Taraklı Medya Editörü
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.