Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sakarya 23°C
Az Bulutlu
Sakarya
23°C
Az Bulutlu
Pts 24°C
Sal 26°C
Çar 24°C
Per 23°C




Uzmanlar Her Gün Kola İçtiğinizde Vücudunuza Tam Olarak Ne Olduğunu Açıkladı Ve Bu Oldukça Şok Edici

Uzmanlar Her Gün Kola İçtiğinizde Vücudunuza Tam Olarak Ne Olduğunu Açıkladı Ve Bu Oldukça Şok Edici




16 Nisan 2024 10:03
50
A+
A-
Uzmanlar Günlük Kola Tüketiminin Vücuda Etkilerini Açıklıyor: Sonuçlar ŞaşırtıcıABD, kola severler ülkesi. Ülkedeki insanların yarısı (gençlerin %63’ü ve yetişkinlerin %49’u) her gün kola içiyor. Bardağa dökerken buz küplerinin çıtırtısı, köpürmenin hışırtısı, ilk yudumu aldığınızda boğazınızda hissettiğiniz o kıpırtı… muhtemelen sadece bunu düşünmek bile ağzınızı sulandırıyor.
Çoğu insan kolanın besin açısından zengin bir içecek olmadığını biliyor olsa da, her gün kola içmenin sağlığınızı nasıl etkilediğini merak ediyor olabilirsiniz. Eğer bu konuda düşünmediyseniz, düşünmeye değer. Sonuçta, günlük alışkanlıklarımız bizi en çok etkileyen şeylerdir. Peki, her gün kola içmek sağlığı ne kadar etkiliyor? Okumaya devam edin.
Her Gün Kola İçmenin Kısa Vadeli EtkisiÖncelikle, kolanın vücudu nasıl etkilediğini anlamadan önce içinde neler olduğunu bilmek faydalı. Neredeyse tüm kolalar, karbonatlı su, tatlandırıcı (genellikle şeker, yüksek fruktozlu mısır şurubu veya yapay tatlandırıcı), soda tadını artıran ve raf ömrünü uzatan fosforik asit ve doğal aroma içerir. Bazı kola türleri — Pepsi, Coca-Cola Classic, Coke Zero, Diet Coke, Mello Yello ve Dr Pepper gibi — kafein içerir.
Ortalama olarak, bir kutu veya şişe düzenli kola 155 kalori, 38 gram karbonhidrat, 37 gram şeker ve 34 miligram kafein içerir. Amerikan Kalp Derneği, kadınlar için günlük şeker tüketimini 25 gram, erkekler için ise 36 gram ile sınırlamayı öneriyor — bu, bir kutu koladan daha az. Kafein için ise Gıda ve İlaç İdaresi, bunu günde 400 miligramın altında tutulmasını tavsiye ediyor.
Kayıtlı diyetisyen Sonya Angelone, günlük kola alımının vücudu hemen nasıl etkileyebileceğine dair birkaç yol olduğunu söylüyor. İlk olarak, kafein ve şekerden dolayı enerjinizin arttığını fark edeceksiniz. Angelone, kafeinin yorgunluk hissettiren bir nörotransmiter olan adenozini bloke ettiğini açıkladı. Aynı zamanda, şekerden gelen basit karbonhidratlar kan dolaşımına hızlı bir şekilde emilir ve bu da enerji artışına katkıda bulunur. Ancak Angelone, kola enerjisinin kısa ömürlü olduğunu ve sonunda enerjinizin düşeceğini belirtiyor.
Her Gün Kola İçmenin Uzun Vadeli SonuçlarıKısa vadede, kola enerjinizi artırabilir (ve sonra düşürebilir) ve size mide ağrısı verebilir. Peki ya uzun vadede?
Rejeneratif tıp uzmanı Dr. Neil Paulvin, her gün kola içerseniz muhtemelen kilo alacağınızı, özellikle de karın bölgesinde yağ birikeceğini söylüyor. “Karın yağı tehlikeli olabilir, kalp hastalığı, metabolik sendrom, Tip 2 diyabet ve meme kanseri riskini artırabilir. Uzun vadede, düzenli bir kola alışkanlığı bu koşulların oluşma olasılığını artırmakla kalmaz, ayr
ıca böbrek hastalığı, yüksek tansiyon ve yüksek kolestrol ile de bağlantılıdır,” diye açıklıyor.
Paulvin, her gün kola içmenin özellikle kalp için zararlı sağlık sonuçlarına sahip olabileceğini, bu bilginin, kardiyovasküler hastalıkların ABD’deki ölüm nedenleri arasında bir numara olduğunu ve sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarıyla büyük ölçüde önlenebilir olduğunu düşünerek önemli olduğunu belirtiyor. “Bazı çalışmalar, düzenli veya diyet içen kola içicilerinin, kalp hastalığı ve inme riskinin daha yüksek olduğunu buldu,” dedi.
Her gün kola içmek beyniniz için de iyi değil. Paulvin, kola tüketiminin yüksek kan şekeri seviyelerine yol açabileceğini, bu da beynin iltihaplanmasına neden olabileceğini söylüyor. Aslında, düzenli olarak kola içmek, depresyon seviyelerinin yükselmesi ve demans olasılığının artması ile bilimsel olarak bağlantılıdır.
Peki, bu sağlık sonuçlarını diyet kola içerek önleyebilir misiniz? Ne yazık ki, üç uzman da diyet kolanın da bağırsak, kalp ve beyin sorunlarına bilimsel olarak bağlantılı olduğunu söylüyor. Üçü de, bu içeceklerdeki yapay tatlandırıcıların şek erden daha iyi olmadığını belirtiyor.
Kola Tüketimini AzaltmaŞimdi kola tüketimini azaltmaya ilham mı aldınız? Yerine ne koyacağınızı düşünürken, Angelone, kolanın hangi yönlerini bu kadar çok sevdiğinizi düşünmenin faydalı olduğunu söylüyor. Kafein artışı mı? Öyleyse, bir kafeinli maden suyu veya kutulu matcha iyi bir alternatif olabilir. (Ancak, içinde şeker veya yapay tatlandırıcı olmadığından emin olmak için içindekiler listesine göz atın. Aksi takdirde amaçsız olur.) Tatlılık ve köpüklülük kombinasyonu mu? Meyveli maden suyu veya kombucha yeni favoriniz olabilir. “Kendi aromalı suyunuzu yapmayı deneyin ve markette para biriktirin,” diye öneriyor Angelone. Salatalık ve nane, yaban mersini ve portakal, nar gibi birkaç seçenek deneyin.

Taraklı Medya Editörü
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.